-
Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból
0A magyar ízek rajongói azonban megnyugodhatnak: az új szakácskönyv ugyan tartalmaz német, olasz, spanyol, francia, cseh, lengyel fogásokat is, de a „magyar módon”, „a magyar urak így szeretik” megjegyzések gyakoribbak, mint az összes többi. A magyar konyha akkor már Európa-szerte ismert volt, hatott a többi nép gasztronómiájára annyira, hogy maga Rumpolt is „ein geborner Ungernek” vallotta magát.
-
-
Élő ételek könyve
0Az élő – azaz nyers, 43 ºC fölé nem hevített – ételek fogyasztását ajánló új táplálkozási irányzat egyre növekvő népszerűségének oka elsősorban az azzal járó életmódváltozás áldásos hatásában rejlik. A hőkezeletlen, magas energiájú növények és gyümölcsök olyan „energiabombát” jelentenek szervezetünk számára, amely biztosítja egész napi aktivitásunkat. Növekszik koncentrációs képességünk, fizikai teljesítményünk, eltűnnek a gombás megbetegedések, bőrünk élővé, tisztává válik. Természetesen mindezek mellett ha igényünk van rá, ehetünk főtt ételeket is. A fontos az, hogy minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, s ezt nagy örömmel, megelégedettséggel tegyük! Ebben nyújt segítséget ez a Magyarországon úttörő könyv.
-
-
A főzés alapanyagai
0Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz – a gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, húsok, halak, tészták és még sok más étek bemutatásával.
Alapvető tudnivalók a hétköznapi és különleges élelmiszerek eredetéről és tulajdonságairól.
Hasznos tanácsok és tippek az alapanyagok százainak elkészítéséhez és felhasználásához. -
-
-
-
Száz szatmári parasztétel
0Mit is főztek régen a majtisi asszonyok? Hogy is volt régen? A kiveszett, vagy kiveszőben lévő szatmári étkezési szokásokról és a jellegzetes szatmári ételekről szól Végh Antal könyve. Az ételek elkészítésének pontos leírását a régi keserves paraszti életmód megelevenítésével színezi, s miközben felidézi a múltat, s kedvet ébreszt az ismeretlen ízek és étkek megkóstolására, megírja azt is: jó hogy elmúlt az a világ.
-
-
A római konyha
0Lénárd Sándor, a Völgy a világ végén című nagyszerű regény szerzője kulturális kalandtúrára hívja olvasóit: a gasztronómián, pontosabban az olasz konyhán keresztül vezet be minket Itália történelmébe, kultúrhistóriájába. Ám a legfontosabbak ebben a könyvben mégis a receptek – tésztáktól a zöldségételekig, borjútól, báránytól a csigáig. Minden ételnek megvan a maga meséje; nevek és alakok, évszámok, évszakok és alkalmak, kalandok és szituációk kötődnek hozzájuk, vagy ha nem is kötődnek, köthetőek, hiszen a leleményes és rengeteg humorral megáldott író mindezeket üde jókedvvel s magától értetődő módon képes a receptekhez passzítani. Az illatok és ízek kalandtúrája ezek által is igazolja Lénárd egyik tételét, miszerint: „Van lelke a városoknak, van illata.”
-
Találkozásom Európa szocialista vezetőivel
0Ifjú szocialistáinkra gondoltam elsősorban, amikor ennek a kis munkámnak a kiadását elhatároztam. Mi ennek a szerény írásnak voltaképpen lényege és célja? Egész igénytelen formában, csak egy-egy odavetett vonással, bemutatom a szocialista munkásmozgalom mai fiatalabb nemzedékének az előtte járt generáció érdemes harcosai közül azokat, akik az egyes országokban a munkásmozgalom élén haladtak. Néhány tollvonással megrajzolom az alakjait azoknak a nagy szocialista egyéniségeknek, akikkel az életben szerencsém volt találkozni, akiknek emlékét azzal a tisztelettel őrzöm, amelyet – ebben bizonyos vagyok! – a történelem is biztosítani fog számukra. Szocialista előharcosoknak, tudósoknak, agitátoroknak és dicső mártíroknak cselekedeteit, szavait idézem és elevenítem fel néhány apróbb-nagyobb jelentőségű megemlékezéssel és többé-kevésbé jellemző történelmi epizódon keresztül. Elmúlt, de mégis nagyon érdekes és tanulságos korszakra irányítom ezzel az olvasó figyelmét. Néhány nagyon hasznos történelmi adattal is szolgálok és az európai munkásmozgalom legkiválóbbjairól lévén szó úgy vélem, a fiatalabb szocialistákra bizonyos mértékig lélekformáló hatással is lesz.
-
-
-
-
Ételművészet, életművészet [Hasonmás kiadás]
0Valamikor régen, boldog háborúelőtti időben, kétféle polgári háziasszonyt ismertünk. Az egyik – a jó háziasszony – kulcscsörgető, tűzrőlpattant, örökké izgatott menyecske volt. Baboskendővel kötötte be fejét, kötényben járt, égett zsírszagot terjesztett maga körül és fénylett az orra. Minden ételre azt mondta, hogy sajátkezűleg készítette, régi családi recept szerint és meg volt sértve, ha a vendég nem ürítette ki a tálat. Asztaltól percenként fölpattant és kisietett a konyhába, ahonnan aztán harsány vezényszavak, pörlekedés és szakácsnősírás egyvelege hangzott be az ebédlőbe. Ennél a háziasszonynál mindig sokat, zsírosat és nehezet ettünk. Rontott gyomorral, nyomott kedéllyel távoztunk házából, ahol egyébről alig esett szó, mint a háztartás örömeiről és bánatairól, a cselédek komiszságáról és a kofák szemtelenségéről. A másik hölgy – a rossz háziasszony – úgynevezett kékharisnya volt. A felhőkben élt, ott is a Nyugatot olvasta, lelki problémákkal foglalkozott és azt állította, hogy az étkezés lealacsonyító, de sajnos szükséges szégyen. Az ebédlőasztal körüli csoportosulás főleg azt a célt szolgálta, hogy a körben való üldögélés megkönnyítette az irodalmi vitákat. Főleg pedig azzal hencegett a kékharisnya-háziasszony, hogy még soha életében nem lépte át a konyha küszöbét és hogy egy lágytojást se bírna megfőzni. A rossz háziasszonynál, igazat megvallva, szívesebben étkeztünk, mint a jó háziasszonynál. Először is, mert nem muszáj volt enni, ha nem akartunk, másodszor is, mert a rossz háziasszony néha ráhibázott egy jó szakácsnőre, míg a jó háziasszony a legjobb szakácsnőt is átgyúrta saját formájára, azaz tönkretette. Napjainkban mindkét fentemlített háziasszonytípus eltűnt. Kihaltak. Ha akad belőlük itt-ott egy-egy ritka példány, csodálkozva nézzük, mint valami vízözönelőtti emléket.
-
-
-
-
-
Kárpátalja gasztrokalauz
0Gasztrokalauz többféle létezik, de Ön most egy olyat tart a kezében, mint amilyen a beregi Mezőváriban sütött töpörtyűs pogácsa: sós, kifli alakú, és fanyarédes szilvalekvárral kínálják. Töpörtyűs pogácsa, mégis más. Magyar, de Kárpátaljára invitálja az olvasót, amely, ha a térképre nézünk, kiflit formázva simul Magyarország északkeleti határára, és ahol meleg barátsággal várják a látogatókat, ám ahová még kevesen látogatnak el.
-
Családi konyha
0Vannak olyan ételek, amelyek mindenkinek ízlenek, ráadásul a családi kasszát sem terhelik meg túlságosan, gyorsan elkészíthetők és egészségesek. Mindez túl egyszerűen hangzik? Ezt a kis szakácskönyvet forgatva hamar rájövünk, hogy a családnak főzni nem is olyan bonyolult feladat.
Legyen szó egészséges reggeliről, frissítő tízórairól, gyors ebédről vagy vacsoráról, bőséges vasárnapi fogásról, csábító desszertekről, a kötet rengeteg hasznos ötletet kínál, melyekkel változatossá tehetjük az otthoni étkezést. -
-
-
Így főzünk Pannóniában
0A Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalat öt szakács kiválóságának receptjeiből összeállított szakácskönyv.
-
Szüreti karnevál
0Nem nagyon lehetett az elmúlt század kilencvenes éveiben, ha valamennyire is észnél volt az ember, nem bejárni a Balaton-felvidéket, nem megmászni a tanúhegyeket, nem feltérképezni a szőlődombokat, nem alászállni a borospincékbe, nem koccintani a borosgazdákkal. Ahogyan Mészáros József tette a barátaival (és volt istenáldotta szerencsém közéjük tartozni nekem is). Bő évszázaddal Eötvös Károly után. Bizonyos tekintetben – hogy a szerző másik fontos irodalmi felmenőjét, a címben is jelölt Karnevál íróját, Hamvas Bélát idézzem – közelebb áll ennek a könyvnek a világa az 1900-ban megjelent Utazások a Balaton körül világához, mint a kétezres évekbeli Balaton-felvidékhez, amely nyomokban persze tartalmazza mindazt, amiről ott (Eötvösnél) és itt (Mészárosnál) olvashatunk. Könyvünk szerzője egyébként azóta is eltökélt nyomkereső. A szó legősibb értelmében.
A kilencvenes évek zabolátlan életszeretetének pátosza öröklődik tovább – szinte veszteség nélkül – a Szüreti karneválban, annak zabolátlan nyelvi karnevalizmusában. De hát erről a misztikus átváltozásról szólt mindig is az irodalom: ami már nincs a valóságban, vagy nem úgy van, ahogyan volt, az még meglehet a nyelvben. Márpedig ennek a könyvnek a nyelvében megvan. -
2024 Top 100 étteremkalaúz
0A Dining Guide tesztelői az idei évben is közel ötszáz vendéglátóhelyet látogattak meg, hogy a TOP100 ÉTTEREMKALAUZ 2024-as kiadványát és toplistáit összeállítsák. A közel négyszáz oldalas kiadványban a toplisták mellett megtalálhatjuk azt a 180 rangsorolt éttermet, amit a tesztelők kiemelkedőnek tartanak a magyar gasztronómia világában, amit további 110 alternatív hely is követ a sorban.
-
Szakácskönyv
0Horváth Ilona népszerű szakácskönyvének XIII. , – F. Nagy Angéla által – átdolgozott kiadása, megőrizve azokat az erényeit, amelyek eddig is kedveltté tették a kezdő és gyarkolott háziasszonyok körében, a korszerű, egészségesebb táplálkozás kívánalmainak megfelelő tájékoztatással is segíti az olvasót. Ismerteti a legújabb konyhatechnikai eljárásokat, az újfajta főzőedények használatát, a konzerv- és mirelitkészítmények, a félkész ételek, porok, ízesítők felszanálását és előnyeit. Az előkészítő eljárások ismertetése mellett sok jó tanácsot ad a korszerű otthoni és a szabadban való vendéglátás változatossá tételére is.
-
Sör világkalaúz
0Száz korabeli fotó, kétszáz színes ábra, térképek, sörcímkék.
Az ókortól napjainkig öt kontinensen minden, amit a sörről tudni lehet. -
Étel és irodalom
0„Amit Halász Zoltán (Zoli bácsi) tud, azt nem tudja senki más. Van, aki az irodalomhoz ért, más a történelemhez, van, aki a gasztronómiához, van, aki utazni tud, van, aki művelt – ő ezt együtt hozza, elegánsan és tárgyszerűen és mindíg érdekesen: mesél, mesél. Aki ételről, étteremről (satöbbi) ír, az mindenki Halász-tanítvány. Abban a valódi és nagy szerencsében volt részem, hogy egy időben rendszeresen együtt ebédelhettem, vacsorázhattam vele. Ez a szerencse vár most az olvasóra is: időn s t
-
Étkeink s illő boraink harmóniája
0Kézikönyv ínyencségre törekvőknek és haladó ínyenceknek!
Jóllehet a jó bor magában is élvezetes dolog, de a megfelelően hozzáillesztett étellel még sokkal nagyobb örömök forrása. Igaz ez fordítottan is. Bármilyen jó étel élményét sokszorosára fokozhatja a hozzá jól választott ideális bortárs. Sajnos még mindig kevesen vannak tisztában ennek jelentőségével, s így önmagukat fosztják meg fontos élvezetektől.
Jelen mű szerzője életének jelentős részét tette fel arra, hogy lámpást tartson a gasztronómia szellemének az eléggé zavaros Útvesztőkben, s hogy nemi világosságot gyújtson az érdeklődők elméjében. Mert a minőségi életre való áttérés egy bizonyos pontján egyszer csak eljön az az áldott pillanat, amikor felmerül a fontos, nagy KÉRDÉS:
„mit igyunk ehhez a…??? ”
Erre / ezekre a kérdésekre igyekszik e mű válaszokat adni, segíteni, súgni, sugalmazni.
Mit is igyunk a hízott májpástétomhoz, az erdélyi töltött káposztához, az üde kaviárhoz és az erdei gyümölcsök társasagában megjelenő szarvas gerinchez, a borjúsülthöz és a lecsóhoz, a pizzához és a bolognai spagettihez, a vadas marhához és a libatepertőhöz, a görög salátához és a harcsapaprikáshoz, a japán sushihoz és az indiai kormához, a különféle sajtokhoz és édességekhez…, hogy csak néhány példát felvillantsunk.
Mert a Kérdés előbb-utóbb mégis feltevődik, majd lassan magától értetődővé lesz. A szerző művével eme ihletett pillanat eljöttét szeretné siettetni és minden erejével segíteni. -
A nagy húskönyv
0Különleges kiadvánnyal ajándékozza meg a háziasszonyokat karácsonyra a SPAR. A Nagy Húskönyv részletesen bemutatja, amit a friss húsokról mindenkinek tudnia kell, emellett hasznos tanácsokkal, receptekkel és tippekkel segíti a legfinomabb fogások elkészítését.
A SPAR-nak köszönhetően mostantól bárki igazi hússzakértővé válhat a legújabb kiadványuk segítségével. A Nagy Húskönyv megjelenésével egy különleges kötet kerülhet a háziasszonyok birtokába, amelyben minden megtalálható – a hús feldolgozásától kezdve a tökéletes alapanyagok kiválasztásán át a legjobb húsos receptekig.